Så får du bättre resultat i skola!

 
fv
 
Nu har i stort sett halva vårterminen gått och vi alla vill gärna göra så bra ifrån oss som möjligt. Därför tänkte jag dela med mig av mina egna tips på vad jag gör för att få så bra resultat som möjligt.
 
1. Planera! Planering är A och O när det gäller plugget. Vet du att du har prov i ett ämne om två veckor är det läge att sätta sig med kalendern för att se när du måste börja plugga för att hinna lära dig allt som krävs för det betyget du strävar efter. Ett tips är att börja SENAST en vecka innan provet. Gör du det så räcker det med att plugga en timme eller mindre varje dag och därmed ha tid till annat. Glöm sista minuten plugget, i längden ger det dig absolut ingenting!
 
2. Var aktiv på lektionera. Lyssna på vad läraren säger, för anteckningar, fråga frågor och resonera kring ämnet så att hjärnan får jobba. Se också till att använda dina anteckningar, gå igenom dem efter lektionen så att du memorerar saker från lektionerna bättre. Skriver du slarvigt? Renskriv anteckningarna, det ger dig bättre struktur samt repetition.
 
3. Hitta en studieteknik som passar dig! Jag brukar börja med att läsa allt material, svara på frågor, skriva egna frågor som jag sedan svarar på. När jag har en bra baskunskap så skriver jag en summering om allt man ska kunna till provet och sedan lär jag mig det. Efter det är det repetition som gäller.
 
4. Plugga med en kompis iallafall vid ett tillfälle. Först och främst är det roligare, det tvingar dig att förklara vad du kan till din kompis vilket i sin tur hjälper dig att knyta ihop den kunskap du har i ämnet. Ni byter dessutom kunskaper, det finns säkert något din kompis förstått bättre än dig och något som du kan förklara för din kompis. När ni båda ligger på samma nivå kunskapsmässigt är det dags att börja diskutera, klarar ni det har ni definitivt förstått vad det hela handlar om!
 
5. Låt inte mobilen/datorn bli dina fiender, gör dem till hjälpmedel istället! Sök upp saker du inte förstår med hjälp av internet, men se till att din källa är pålitilig! Har du svårt att memorera en definition? Ta kort på den/skriv ner den i anteckningar på mobilen och varje gång du tar mobilen (på bussen, efter att du kollat instagram, skrivit ett sms osv) och så läser du den. 
 
6. Gör plugget roligare! Det behöver inte vara tråkigt att plugga. Försök att vara positiv och inte ha dålig attityd för det är oftast det som förstör. Om du börjar en pluggsession med en dålig inställning kommer det förmodligen gå sämre och dessutom vara tråkigt. Gör det hela istället till en utmaning, bestäm hur mycket du SKA ha lärt dig inom en timme. Skriv även med roliga färgglada pennor istället för blyerts, det gör helheten lite roligare.
 
7. Ta pauser när du känner att du tappar fokus. Det är ingen idé att försöka läsa 10 sidor biologi när det enda du kan tänka på är allt annat förutom biologi. Ta då 10 min paus och gör något HELT annat och gå sedan tillbaka och fortsätt där du stannade. Inser du en kväll kl 20 efter att du pluggat intensivt att du inte längre förstår någonting, då är det dags att lämna ifrån dig böckerna. Genom att fortsätta plugga gör du dig själv bara förvirrad och frustrerad vilket resulterar i sämre självförtroende och resultat.
 
8. Plugga inte när du är trött, du är för ineffektiv. Satsa istället på en kortare session med intensivt pluggande om det verkligen är nödvändigt. Hitta även den tidpunkt när du pluggar som bäst, är du en morgon eller kvällspluggis?
 
9. Sätt upp mål! Utan klara mål så finns det inget att sträva efter vilket ger noll motivation. MEN, målen måste vara rimliga och samtidigt en utmaning. Se också till att belöna dig själv med något du gillar när du nått ditt mål och sätt sedan ribban liite högre.
 
10. Träna! Det är bevisat att ungdomar som har bra och regelbundna träningsvanor oftast är dem med högre betyg i skolan. Din kropp och hjärna mår bättre och du tvingas även planera din tid. Om du måste lägga tid på träning så finns det inget utrymme för tid att gå till spillo vilket kommer göra dig effektivare och påhittigare.
 
Detta har jag skrivit utifrån mina egna erfarenheter och pluggvanor. Det behöver alltså inte betyda att det fungerar för alla då vår inlärning är individuell. Men trots allt så är det utan tvekan värt att lägga lite extra energi på plugget, för det är det som tar dig längst. Dock får man inte glömma att ha kul också, man kan inte plugga konstant!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Om mig:
Hej! Jag heter Amina och jag är 13 år gammal. Jag går på simning tre gånger i veckan vilket kommer upp på bloggen ibland. Annars så spenderar jag mycket av min fritid med vänner och på bloggen. Under det senaste året har jag faktiskt fått två nya intressen nämligen att fota och göra egna smycken vilket jag tycker är jättekul! Min blogg är en blandning av allt detta. Hoppas du gillar´t!




RSS 2.0